Meny
Velg avdeling Forside
Esperantoveien 14 4100 Jørpeland
Telefon: 51 74 28 80 Send oss e-post
Redaktør: Ida Fjelde Maaland
Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<desember 2023><<
desember 2023
mtotfls
27282930010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
01020304050607
Oppstart


NB! På grunn av omstendighetene rundt Covid-19 har vi dessverre ikke fått tilby den samme type tilvenning (besøksdager) for de som starter i august 2021 som vi vanligvis gjør.

I Jørpeland barnehage prøvde vi til barnehageåret 2017/2018 med en ny type innkjøring for ettåringene. Dette gjorde vi for å få en best mulig overgang fra å være hjemme til å starte i barnehagen. I tilegg viser forskning at ettåringene som starter i barnehagen får en dobling av stresshormoner over lang tid etter barnehagestart. Målet vårt er å redusere disse. Vi satte opp en fast "besøksdag" i uken, i månedene før oppstart. De nye barna fikk komme en time på avdelingen de skulle være på, sammen med de ansatte som skulle være på barnas avdeling. Da fikk vi tid til å bli litt kjent med foreldre og barn før selve oppstarten, samtidig som at barna fikk gjøre seg kjent på avdelingen og med de voksne. Foreldre fikk også tid til å bli kjent med andre foreldre i en uformell setting. Vi startet med besøksdagen 20. april, og frem til oppstart (pause i sommerferien).

Dette hadde vi gode erfaringer med, og ønsker å gjøre igjen med alle barna som skal starte opp til nytt barnehageår, august 2018. Det er store individuelle forskjeller på hvor raskt et barn blir trygg i ny barnehage, og vi håper derfor at dette kan være med å hjelpe på å gjøre overgangen lettere – og kanskje også trygge foreldre som gruer seg litt til en ny hverdag.

I Jørpeland barnehage er vi bevisste på hva barnehagestart kan gjøre med de minste. Det viser også fra forskning at de barna som gråter mest ved innkjøring er barna som er tryggest, da de klarer å vise hvordan de har det og hva de føler. Det er åpenbart at disse barna trenger trøst og et fang å sitte i, og det får de. Men derfor må vi også være ekstra bevisste på de barna som tilsynelatende har det greit, og aldri eller sjelden gråter - at de også får den oppmerksomheten og tryggheten de har rett på. I barnehagen skal alle de nye små ha et fang å sitte på, trøst og kos. Hovedfokus på en avdeling med mange små barn er å gjøre dem trygge slik at de opplever gode dager i barnehagen.

Erfaringer fra foreldre som hadde oppstart med 1-åringer i august 2017, er at de er fornøyde med måten det blir gjort på. Merete Lambrechts hadde oppstart med sin sønn i august og sier at hun synes det var fantastisk med en besøksdag. "Som førstegangsmor var barnehagen like ny for meg som den var for Dennis. Det var betryggende for meg å se at han ble litt mer tryggere på både plassen og personalet for hver gang vi var på besøk.". For Merete og Dennis sin del gikk innkjøringen bra. Hun sier: "For oss gikk innkjøringen som en lek, og det virket nesten som han ikke hadde behov for at jeg var med de tre første dagene. Slik tror jeg ikke det hadde vært om han ikke hadde fått utforsket plassen litt og litt over flere måneder." Merete sier også at hun kjenner andre foreldre som også skulle ønske at de hadde et slikt tilbud for sine barn.

Ikke alle opplever at innkjøringen går som en lek. En annen mor på småbarnsavdelingen vår hadde noen vanskelige tilvenningsuker. Hun sier at hun synes besøksdagene var fantastiske, og at det var veldig greit å treffe personell og andre foreldre på en uformell måte. Det spesielt å se personalet kommunisere seg imellom og med barnet var veldig godt. Hun forteller at besøksdagene trygget henne veldig, da hun følte at hun fikk et innblikk i kompetansen på dem hun skulle overlate det kjæreste hun har og at hun fikk bli kjent med personene som gutten hennes skulle bli så glad i. Hun tror også, som Merete, at dagene har gjort en forskjell, og tror at hennes gutt ikke hadde fått så stor glede av barnehagen som han har nå om han hadde fått en mer brå start på tilvenningen.

Hvordan barn reagerer og opplever oppstart i barnehage varierer fra barn til barn. Noen tar lang tid på å bli trygge, og noen tar kort tid. Uansett håper vi at en lang tilvenning har gjort en forskjell, også for de barna som har hatt en vanskelig oppstart - kanskje hadde oppstarten blitt verre om barnet ikke hadde fått blitt kjent med barnehagen fra april av.