Telefon: 51740280 Send oss e-post
Virus vs såpevann - et eksperiment

Her er en kjekk og ENKEL aktivitet som du kan bruke for å forklare barna hvorfor det er viktig å vaske hendene godt, spesielt i disse tider. Aktivteten demonstrere hvordan virus reagerer på såpe. Alt du trenger er såpe, vann og pepper!

Hei alle sammen!

I disse tider vet vi at det er ekstra viktig å vaske hendene godt. Her er en kjekk og enkel aktivitet som du kan bruke for å forklare barna hvorfor det er viktig å vaske hendene godt. Aktivteten demonstrerer hvordan "virus" reagerer på såpe, og hva er vel bedre enn at barna selv får bidra og SE med egne øyne hvordan dette fungerer?

Les gjerne gjennom før du prøver - nedenfor ligger det ved en video som viser hvordan det kan gjennomføres.

Du trenger:
- tallerken
- skål
- såpe
- vann
- pepper

PS! Det kan være kjekt for barna å være med å lage klart til aktiviteten, og ikke minst være utforskeren i eksperimentet :-D

1. Hell vann på en tallerken og strø pepper over - som skal forestille virus
2. Fyll en skål med vann, ha i såpe og rør rundt (jeg brukte zalo)

Nå er dere klare til å starte eksperimentet! :-)

Fortell barna hva vi har foran oss - jo, et basseng fylt med virus og ei skål med såpevann.

Først skal utforskeren putte fingeren i virus-bassenget - du kan f.eks. spørre: hva skjer med viruset nå? Beveger viruset på seg? (Nei). Har du virus/pepper på fingeren? (Ja). Vi vil jo ikke ha virus på hendene våre...

Deretter skal utforskeren putte fingeren i såpevannet og tilbake i virus-bassenget - spør: Hva skjedde med viruset denne gangen? Hvorfor beveger det seg bort i fra fingeren?

Her er det gode muligheter for undring, utforsking og samtale sammen med barna om hva dere ser og hvorfor det er viktig å vaske hendene godt med såpe!

Forskerfabrikken forklarer: "Hva skjer? I vann er det overflatespenning: vannet ønsker å holde seg sammen. Overflatespenningen gjør at det lages en hinne øverst på vannet. Denne hinnen kan du se hvis du fyller et vannglass så fullt at vannet stikker over kanten. Overflatespenningen drar pepperen like mye fra alle kanter og derfor ligger den i ro. Når du har oppi litt såpe senkes overflatespenningen rundt såpedråpen. Da trekker overflatespenningen mer fra glassets ytterkant enn fra midten og pepperen beveger seg utover."